poniedziałek, 12 marca 2012

Ciasto czekoladowe (bez jajek)



 " Proste i szybkie w przygotowaniu i można go zrobić nawet wtedy, gdy nie mamy na stanie jajek, bo akurat w tym przypadku są całkowicie zbędnym składnikiem. Ja oczywiście zmniejszyłam ilość cukru i dodatkowo dałam jeszcze gorzką czekoladę, co bardziej wzbogaciło smak. Bardzo podoba mi się ten kolor ciasta, który wyszedł dość ciemny, taki głęboko czekoladowy. Ciasto jest miękkie, takie trochę jakby gąbczaste, a w smaku fajnie czekoladowe. "


Składniki:

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl.)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 szkl. wody
  • 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C z termoobiegiem. Foremkę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W większej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, sól i czekoladę. Dodać składniki płynne: olej, ocet i wodę. Wszystko wymieszać trzepaczką i przelać do blaszki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Przepis z programu "Łatwe przepisy na wielki apetyt" (Mad Hungry with Lucinda Scala Quinn).

41 komentarze:

Magda pisze...

Mnie też bardzo podoba się ten głębokobrązowy, niemal czarny kolor ciasta. Musi być przepysznie czekoladowe!

Kora Cynamonu pisze...

Czekoladowe, mmniamm, aż chce się monitor ugryźć.

Kamila pisze...

Bardzo smaczna propozycja.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Aż trudno uwierzyć, że takie cudo powstało bez jajek!

kulinarne-smaki pisze...

Jak ty to robisz, że Twoje ciasta są idealne wręcz jak od linijki?

Monica pisze...

Bardzo fajne, nigdy nie piekłam ciasta bez jaj. Wygląda tak kusząco, że warto spróbować :)

Pozdrawiam!

tordis pisze...

Bezjajeczne, ale na pewno nie bezsmakowe! Wyglada oblednie, a gleboki kolor mnie zachwyca.

Patrycja pisze...

Raz zapomiałam dodać jajek do ciasta i też było pyszne...

Samantha pisze...

Ładne, puszyste ciasto, wygląda świetnie!!!

Escapade Gourmande pisze...

Czekoladowa rozpusta! To pewne :)

kachna pisze...

wygląda bosko!!!

Sweet Housewife pisze...

dodane do wypróbowania ;)

pieczarka mySia pisze...

Kolejne wspaniale ciacho Agnieszko ;-)* brawo!

Usagi pisze...

Piękne. I pewnie smakuje jak kwintesencja czekoladowości.

mojetworyprzetwory pisze...

Rewelacja! Zapisane do zrobienia! Piękne, tak mega czekoladowe, że aż ... brak mi słów!

magda k. pisze...

ciasto idealne :) wersja bez jajek z pewnością się przyda :)

EVE pisze...

piękny! zgadzam się z Magdą, że ma cudowny głęboki czarny kolor... cudo! bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem czekolady, a tu jej nie brakuje :)

martex.82 pisze...

cudowne, piękny kolor, ciekawa, jak określiłaś, gąbczasta struktura, no i bez jaj, bardzo fajny przepis :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

wygląda jak puszek:)

Dusia pisze...

uwielbiam takie ciasta:)

Majana pisze...

Rewelacja! Piękny kolor :)

Kaś pisze...

cudowny kolor! idealnie komponuje się z cukrem pudrem

slyvvia pisze...

Po prostu idealne :D

aga pisze...

dziękuję:)

kruszyna pisze...

Zapisuję przepis! Muszę je zrobić! :)

kabamaiga pisze...

Bardzo, ale to bardzo czekoladowe. Super.

kibi007 pisze...

No kolorek ma super i jest takie "lekki" w swym wyglądzie :D

Kasia pisze...

Mmm - czekoladowe ciasto to jest to :)

mania179 pisze...

Wygląda obłędnie pysznie :)

lutka40 pisze...

Dla mnie idealny przepis ,bo często mam ochotę coś zrobić a nie ma jajek i chętnych żeby po nie iść .Pozdrawiam

Gośka pisze...

Właśnie zrobiłam, jest pyszne ,zniknęło zanim ostygło ;) ale nie wyrosło tak ładnie(ale zakalca nie ma). Tylko gdzie błąd? W jakiej temperaturze ma być woda?Pokojowej?Przegotowana czy z kranu? Zamiast aromatu dałam 16 cukru wanilinowego,może coś tutaj?
Bardzo dziękuję za przepis, dołącza do moich ulubionych ciast :)

Monika pisze...

Czekoladowe, coś dla mnie ;)

Anonimowy pisze...

Woda ma byc ciepla czy zimna? I czy piekatnik musi miec termoobieg?

aga pisze...

Anonimowy - ja używam wody w temperaturze pokojowej, a jeżeli chodzi o pieczenie to piekłam i z termoobiegiem i bez, i zawsze wychodzi:)

Anonimowy pisze...

To miało być moje pierwsze ciasto, nie sprawdziłem wymiaru blachy, było ~20x45cm, he został mi spalony placek. A mówią że najlepszymi kucharzami są faceci.

aga pisze...

Anonimowy - czasami i najlepszym kucharzom zdarza się wpadka:) ale co tam, następnym razem na pewno będzie lepiej:) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Właśnie upiekłam to ciasto. Zrobiłam podwójną porcję. Wygląda pięknie :) Kolor rzeczywiście niesamowity. Dodałam gorzką czekoladę z nadzieniem piernikowym i ma bardzo fajny aromat. Piekłam ok. 50 min. ,ale z podwójnej porcji, w temp.180 stopni, piekarnik góra-dół. Ciasto ma fajną konsystencję i ładnie wyrosło. Nie mogłam się oczywiście powstrzymać i posmakowałam ;) Pycha!!!! Bardzo czekoladowe!!!Dziękuję za przepis!!1 :) :) :)

aga pisze...

Anonimowy - jakże miło mi czytać takie słowa:) cieszę się bardzo, że ciasto się udało i smakowało:) Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

wszyscy zachwalają obrazek a ja pochwale smak...bo natychmiast po przeczytaniu przepisu upiekłam je...bardzo pyszne, choć troszkę udoskonaliłam i dodałam skórkę pomarańczy i dodatkowo kawałki czekolady:) POLECAM

Anonimowy pisze...

Powiem szczerze, że gdy go wyciągałam i zobaczyłam jego CZARNY kolor - przeraziłam się, że spaliłam! Nie mogąc się powstrzymać ukroiłam kawałek i jest naprawdę pyszny! Tylko nie wiem czemu mi nie urósł :( Może przez to, iż nie dodałam ekstraktu z wanilii? Aczkolwiek posmarowałam go bitą śmietana i na wierzch dodam galaretkę, albo startą czekoladę :) Jeszcze nie wiem :P Przepis jak najbardziej na TAK, polecam

Apetycik pisze...

Fajny przepisik :D na pewno wypróbuje

Prześlij komentarz